Yhdistys

Pro Särkijärvi-Sercke Jerffwi ry. perustettiin Piia Anttilan (Prestbacka), Sari Vainion (Puihin Oy), Kristiina Räisäsen (Puihin Oy), Sari Keipin (Tampin kartanon väentupa) ja Katarina Broaksen (Kylänpään Rustholli) toimesta marraskuun 17. päivä 2023.

Askolan Särkijärven kylä sijaitsee kauniissa maalaismaisemassa Porvoon kainalossa, vain 12 km Porvoon keskustasta.

Kylän historiaa

Särkijärven kylän historia ulottuu ainakin 1500-luvulle ja alueella on merkittävä kulttuurihistoriallinen arvo. Noin vuoteen 1540 mennessä olivat suomen- ja ruotsinkieliset asutukset kasvaneet yhteen. Porvoon pitäjän eteläosa oli ruotsinkielistä ja pohjoisosa suomenkielistä. Huuvari-Särkijärvi alueella nämä kohtasivat. Merkittävää on, että pienellä alueella sijaitsee monta tilaa ja kartanoita. Alueelta löytyy mm. Prestbacka, Dampbacka (Tampin kartano) ja Kylänpään kartano. 1600-luvulla kylässämme ylläpidettiin kruunun toimesta sotilasta ja näin ollen rustholleina tai ratsutiloina toimivat Kylänpää ja Jonni. Ratsutiloiksi muuttuivat myös hengellisen rälssin päätyttyä myös 1650-luvulla Prestbacka ja hieman myöhemmin Dampbacka. Tämä sotilasrasituksen jako oli voimassa aina vuoteen 1810.

Yhdistyksen toimintaa

Yhdistys on järjestämässä ensimmäistä tapahtumaansa kesäkuun 29. päivä 2024 nimeltä Kartanosta kuusen latvaan – Från herrgård till grantopp. Tapahtuma esittelee kylän toimijoita, avaa ovensa kartanoihin, esittelee matkailumahdollisuuksia, luontokohteita, kylän tiloja ja eläimiä ja lisää alueen tunnettavuutta. Elämä maaseudulla on mielenkiintoista ja tarjoaa asukkailleen laadukasta arkea. Tervetuloa Särkijärven kylään!

Lisätietoa: pj. Piia Anttila, piia.anttila@prestbacka tai sihteeri Katarina Broas, katarina.broas@gmail.com